Vogels in onze wijk

Edwin Gravekamp, één van de bewoners aan de Rozemarijntuin heeft deze bijdrage geschreven over de vogels in onze wijk.

“Onze wijk is in de afgelopen jaren een stuk groener en schoner geworden. Er zijn een aantal opruimers in ons midden die er regelmatig op uit trekken om zwerfafval rond de Rozemarijntuin, Marjoleintuin, Tijmtuin en de scholen op te ruimen. Ook zijn enkele tuinen zijn groener geworden (ook een aantal waar de tegels het gewonnen hebben van het gras) en ook rond de scholen is er beter groenbeheer en zijn er nieuwe bomen aangeplant.

Dankzij de vogeltelling die er elk jaar gedaan wordt door een aantal vogelaars zien we dat mede door die inspanningen er meer vogels te vinden zijn rond de diverse “kruidentuinen”. Begin dit jaar zijn er namelijk meer Huismussen, Koolmezen en Vinken geteld in onze wijk. En dat is goed nieuws want de eerste waren in de laatste jaren sterk teruggelopen in aantallen en de Mezen & Vinken hebben we nodig als natuurlijke vijand van oa de Eikenprocessierups.

 

Naast het vergroenen van de wijk kunnen we de vogels ook helpen met gelegenheid tot nesten. Nu zijn er een aantal bewoners die hun daken en schoorstenen niet al te goed in de gaten houden en daar onbewust de Mussen en vooral Kauwtjes helpen die daar weer dankbaar gebruik van maken.

Een wat structurelere en minder infasieve optie is nestkasten ophangen voor de diverse vogelsoorten in de wijk. Er wordt gekeken naar een mogelijkheid om nestkasten op te gaan hangen in de wijk in samenwerking met School “De Regenboog” en mogelijk ook met financiele ondersteuning van Woningcorporatie Vesteda. Vesteda heeft inmiddels al kasten voor vleermuizen op de zijmuren van de flat aan de Rozemarijntuin bevestig en ondersteund de Vogelbescherming Nederland. Maar misschien kunnen ze ook ons initiatief ondersteunen. In een volgende nieuwsbrief hoop ik wat meer daarover te kunnen vertellen.

Voor de nestkasten van de Mezen, Vinken, Mussen en al dan meer moeten er wel muren beschikbaar zijn naast de diverse bomen waar een kast op zal worden gehangen.  Via de buurtvereniging (of spreek mij eens aan) horen we graag of mensen bereid zijn om 1 of 2 kasten aan hun huis te bevestigen. Afhankelijk van de reacties kunnen we dan een inventarisatie doen en bepalen waar we welke kasten zullen ophangen. In verband met met de territoria en “wooneisen” van de vogels kan dat nog een uitdaging worden.

In de tussentijd kan een ieder wat inspiratie op doen door de tuin vogelvriendelijker te maken (scheelt uiteindelijk in slaken, rupsen en ander ongedierte) of een cursus tuinvogels in Nederland (beide gratis) op de site van de Vogelbescherming.”

Info-bord

Sinds woensdag 15 februari zijn we als buurtvereniging een nieuwe manier van communiceren rijker. Er is namelijk in een van de plantenbakken vlak bij de afvalcontainer bij de flat aan de Rozemarijntuin een informatiebord geplaatst. In dit bord zullen wij vanaf nu onder andere de nieuwsbrieven en eventuele andere belangrijke mededelingen of aankondigingen ophangen.

IMG_9862

Nieuwjaarsborrel

We zijn het nieuwe jaar weer gezellig begonnen met een borrel op 7 januari jl. Ook dit keer weer georganiseerd door een paar enthousiaste buurtjes. Ondanks het wat druilerige weer was het weer een groot succes. Dit is mede te danken aan de inzet van iedereen die wat lekkers had klaar gemaakt en meegenomen. Het waren tafels vol lekkere hapjes en de Gluhwein en chocolademelk waren bijna niet aan te slepen. De versierde speeltuin en vuurkorven maakten het geheel af tot een late kerstsfeer.

Bekijk hier de foto's

 

Ondertekening adoptieovereenkomst

Op 21 december is een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van de speeltuin en de buurtmoestuin door het ondertekenen van de adoptie overeenkomst tussen de Gemeente Leiderdorp en Buurtvereniging De Kruidentuin. Met deze ondertekening is voor beide partijen een belangrijke stap gezet. Zo is het voor de gemeente de eerste grootschalige adoptie. Voor de buurtvereniging is dit het sein om de plannen in daden om te zetten.

15578545_1852912984984118_8605610047736487139_n

10354185_1852913068317443_4928188617465890593_n

 

Gezellige burendag-bbq!

Zaterdag 24 september was er voor de bewoners van de Rozemarijntuin, Tijmtuin, Marjoleintuin en Heelblaadjespad een Burendag-bbq. Buurtvereniging De Kruidentuin organiseerde deze drukbezochte dag voor de tweede keer. Het mooie weer, de live muziek en een groot springkussen voor de kinderen maakte het buurtfeest compleet. De bbq werd grotendeels gesponsord door lokale bedrijven, met name uit het door rook- en roetschade getroffen Winkelhof. De winkeliers hadden afgelopen week wel wat anders aan hun hoofd dan de sponsoring, maar zonder uitzondering konden zij hun belofte nakomen, dat is echt geweldig!
De buurtvereniging is druk bezig met het adoptieplan voor de speeltuin gecombineerd met een moestuin. Andere initiatieven, zoals een huurderscommissie, zijn inmiddels ook opgestart. Daarnaast heeft de buurtvereniging veel partners met wie samengewerkt wordt om buurtvereniging De Kruidentuin tot bloei te laten komen!

Bekijk hier de foto's

WhatsApp-wijkpreventie

WhatsApp-wijkpreventie Leiderdorp is opgestart door een aantal Leiderdorpers. Het doel is om gezamenlijk, als buurtbewoners, de wijken van Leiderdorp veilig te maken en te houden. Dit doen we middels WhatsApp-groepen. Voor elke Leiderdorpse wijk is er een groep, zo ook voor de wijk voorhof. Zodra u zich aangemeld heeft en toegevoegd bent in de groepsapp van uw wijk, kunt u daar meldingen plaatsen van verdachte situaties en heterdaad meldingen, zoals inbraak, diefstal, vandalisme en brandstichting. De groepsapp is alleen bedoeld voor actuele meldingen/zaken. Het is geen praatgroep en bedankjes op berichten zijn niet noodzakelijk.

whatsappgroep

WhatsApp-wijkpreventie Leiderdorp wordt 100% gesteund door de gemeente Leiderdorp en de politie. Samen met de gemeente zijn er in Leiderdorp een zestal borden geplaatst die aangeven dat Leiderdorp werkt met WhatsApp-wijkpreventie. De gemeente heeft ook GroepsApp Alarmstickers besteld die u, als deelnemer, kunt gebruiken om aan te geven dat u mee doet aan WhatsApp-wijkpreventie. Hoe meer stickers er zichtbaar zullen zijn, hoe veiliger de wijken in Leiderdorp worden.

Hoe wordt u deelnemer?
Via Facebook pagina: https://www.facebook.com/Ldpwijk/
Via de gemeente website: https://www.leiderdorp.nl/inwoner/veiligheid/whatsapp-wijkpreventie/
Via de aanmeld site: http://www.ldp-wijkpreventie.nl
Via E-mail: ldpwijkpreventie@gmail.com

Melden via de SAAR-methode.
Als u een melding plaatst in de groepsapp dan zien we die graag via de SAAR-methode. ( SAAR: Signaleren, Alarmeren, App, Reageer )

Signaleer: Neem de verdachte situatie waar.
Alarmeer: Bel de politie via 112 ( spoed ) of 0900-8844 ( geen spoed ).
App: Stuur een bericht met concrete informatie in de groepsapp.
Reageer: Houdt de verdachte situatie in de gaten en blijf de politie voorzien van de actuele informatie.

Het is te allen tijde verboden om eigen rechter te spelen! Ook voor uw eigen veiligheid.

Binnen het bestuur van de buurtvereniging, wordt ook nagedacht over een eventuele Kruidentuin-app of iets dergelijks!

Update speeltuin Rozemarijntuin

IMG_2581

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een overeenkomst met de gemeente Leiderdorp waarbij de vereniging het speeltuintje en het groen er om heen gaat adopteren. Aanleiding voor deze plannen waren de voornemens in 2014 van de Gemeente Leiderdorp om de speeltuin om te vormen. Vorig jaar hebben we na een ontwerpmiddag met de bewoners en landschapsarchitect Eric Douma een nieuw ontwerp gemaakt. Dit ontwerp voorziet in een speeltuin met daarnaast een moes- en kruidentuin. Download het ontwerp hier.

We horen graag van bewoners die het leuk vinden en/ of verstand hebben van beplanting en het aanleggen en onderhouden van moestuinen: info@bvdekruidentuin.nl

Kruidentuin nu echt van start!

Eindelijk is het dan weer zover, de oprichting van de vereniging is een feit! Op 9 juni is in het bijzijn van Wethouder Gardeniers de officiële oprichting verricht bij Notaris Neve. Als gevolg van de oprichting mag ik jullie allen dan ook mededelen dat iedereen die zich in het verleden heeft aangemeld, bij deze officieel lid is van Buurtvereniging de Kruidentuin. Gefeliciteerd!

notaris

V.l.n.r. notaris Mark Neve, bestuursleden Martin Evers, Paul Hendriks, Lisette Jansen, Len Blonk, Erik Gallé en wethouder Jeff Gardeniers. Foto: Corrie van der Laan.

De afgelopen tijd is het wat stiller geweest dan jullie van ons gewend zijn, wat echter niet wil zeggen dat we stil hebben gezeten. Integendeel de afgelopen maanden is achter de schermen veel werk verzet. Het resultaat is een stevige basis met de gemeente en goede verhoudingen met de wethouder en enkele belangrijke contactpersonen om stevig door te kunnen pakken.

In deze nieuwsbrief kunnen jullie alvast kennismaken met de zaken die we de komende tijd op gaan pakken. Zo willen we nu alvast de datum voor Burendag bij jullie reserveren en we hopen op net zoveel enthousiasme als vorig jaar. Uiteraard zijn ideeën altijd welkom!

Wil je iets delen met jouw buren, meld het ons dan, dan plaatsen wij het in de volgende nieuwsbrief!
Namens het bestuur van de Buurtvereniging wens ik jullie een fijne zomer!

Met feestelijke groet,
Martin Evers
Voorzitter